En sagolik mötesplats

Kulturstaden Skara bär på en 1000-årig historia. Och bara ett stenkast från domkyrkan ligger det gamla stiftsbiblioteket som byggdes på 1800-talet, som vi idag kallar Gamla biblioteket. Det är här du hittar Bokäventyret och den spännande lek- och lärutställningen – från runsten till smartphone. Med boken i fokus låter vi historia möta nutid i vårt nya kreativa kulturhus för stora och små bokälskare.

Birger Uggla hänger i Gamla bibliotekets ljuskrona


Stifts- och landsbiblioteket i Skara är ett av landets äldsta bibliotek och i den vackra tegelbyggnaden finns unika samlingar från medeltid fram till idag.

Populär forskning i Harry Potter-miljö

På andra våningen ligger forskaravdelningen med det mesta i originalinredningen bevarad. Här finns ett stort litterärt kulturarv från början av 1200-talet och framåt. Och forskaravdelningen är också öppen för populär släktforskning. Alla är välkomna till Gamla biblioteket! Forskarsavdelningens aktuella öppettider hittar ni här. Länk till annan webbplats. Under Bokäventyrets öppettider visar gärna personalen er biblioteket i mån om tid. 

Är du intresserad av att veta mer om Gamla biblioteket kan vi erbjuda en kortare guidetur. Kontakta oss så bokar vi in ett besök, tel 0511-320 32.


Bokäventyret är en läsfrämjande satsning och Sveriges första permanenta lek- och lärutställning med fokus på bokens historia. Värd för Bokäventyret är Skara kommun med ekonomisk stöttning från Statens Kulturråd och Sparbanksstiftelsen Skaraborg.