Bokäventyret – från runskrift till smartphone

Bokäventyret är en lek- och lärutställning för hela familjen! Följ med vår kompis Birger Uggla genom bokens historia i utställningens olika lekstationer. Upptäck bokens historia med hjälp av pyssel och lek, från berättandet runt den sprakande elden, via runstenar, boktryckarkonst, skola från förr och barnlitteratur genom tiden.

I grottan


Bokäventyret har många rum och vrår som inbjuder till lek och rollspel. Med inspiration från Junibacken i Stockholm och Alfons Åbergs Kulturhus i Göteborg har vi skapat en generationsöverskridande mötesplats där barn och unga får lära sig mer om skrift- och bokhistoria. Att uppleva kultur genom att känna, röra och dofta väcker barnens nyfikenhet och upptäckarglädje. Här kan både barn och vuxna uppleva saker tillsammans och vandra genom spännande tidsepoker för en inblick i såväl medeltiden som jugendåren, då Elsa Beskow skapade sina klassiska sagor. Eller för en tripp till proggens glada 1970-tal.

Lilla Skara


Vår tusen år gamla stad Skara vilar på en kulturhistoria där boken tidigt kom in i bilden. Här i Gamla biblioteket, i hjärtat av Skara, gömmer sig Sveriges äldsta bok som är över 850 år och andra unika bokskatter. Nu fyller vi 420 kvadratmeter med liv och lekande lärande för hela familjen. Vi vill vara ett kreativt kulturhus för alla, oavsett språk, ursprung eller funktionsförmåga. Här finns något för alla åldrar från små barn till vuxna. De vuxna kan uppleva huset tillsammans med barnen, bläddra i en bok, ta en liten fika, forska eller besöka det vackra 1800-talsbiblioteket på andra våningen.

Medeltidsklader


Bokäventyret är en läsfrämjande satsning och Sveriges första permanenta lek- och lärutställning med fokus på bokens historia. Värd för Bokäventyret är Skara kommun med ekonomisk stöttning från Statens Kulturråd och Sparbanksstiftelsen Skaraborg.

Utställningen är gjord av barnutstallningar.nu och väggdekor och illustrationer har illustratören Christina Jonsson från Fingerprint tagit fram.

Bokäventyrets hållbarhetsarbete

Bokäventyret är anslutna till Turistrådet Västsveriges initiativ Hållbarhetsklivet. Det är ett initiativ för en hållbar besöksnäring där besöksmål delar sina hållbarhetskliv och inspirerar varandra. På hållbarhetsklivet.se finns många besöksmål som arbetar med hållbarhet på olika sätt. På Bokäventyret tycker vi att det är viktigt och nödvändigt att arbeta för en hållbar framtid.

Hållbarhetsklivet - för en hållbar besöksnäring i Västsverige Länk till annan webbplats.

Cirkulärt tankesätt

Huvudutställningen på Bokäventyret är delvis byggd av saker som redan funnits i verksamheten. Att återanvända och återbruka är viktigt för att minska den onödiga klimatpåverkan och kan inspirera andra till att se nytt där man annars ser gammalt. Många av inventarierna kommer dessutom från loppisar och second hand-butiker samt museer som inte längre har användning för föremålen. Barnutställningar, som är den entreprenör som anlitats för att bygga utställningen, har också tänkt på samma sätt vid insamlande av material till utställningen.

Några exempel på detta är bokhyllorna i presentshopen som kommer från ett förråd och har målats om samt den fina disken som är gjord av återvunna böcker. De tillfälliga utställningarna som gästar Bokäventyret är vandringsutställningar som används många gånger innan de till slut byggs om till nya utställningar.

Trycksaker

Bokäventyret har valt att fokusera främst på digital marknadsföring. De trycksaker som tas fram trycks alltid på Svanenmärkt papper.

Café & butik

Lokalt är fenomenalt! Vi gillar att främja de lokala producenter som håller bygden levande, och när vi köper in produkter till caféet köper vi i första hand in från lokala verksamheter. På så sätt vill vi bidra till att verksamheterna i området blir mer robusta och har större chans att utvecklas. Vi tittar också på att det vi köper in är schysst producerat och köper inte in någonting utan att tänka efter före. I fiket finns olika kärl för sopsortering vilket gör det lätt för besökarna att göra rätt.

För att inte konkurrera med caféerna i Skara väljer vi att ha ett enklare utbud så att besökarna inte bara fikar inne på Bokäventyret utan också upptäcker Skaras fina utbud.

I inköp av souvenirer köper vi så långt det är möjligt in produkter från Skaraborgsbaserade verksamheter och håller inga stora lager. Vi köper hellre in mindre kvantiteter fler gånger för att inte behöva slänga sådant som inte går åt. Detta bidrar till en mindre klimatpåverkan och en bättre ekonomisk hållbarhet.

Bra för både boende och besökare

Bokäventyret är till för både boende i Skara och tillfälliga besökare. Barnen som går i förskolan och grundskolan i Skara blir inbjudna till Bokäventyret och får möjlighet att ta del av det pedagogiska programmet som är anpassat efter läroplanen. Boken och läsandet är viktigt för språkutvecklingen, och att möjliggöra för barn att intressera sig för böcker på ett lekfullt sätt är ett långsiktigt arbete. Det är dessutom ett besöksmål som bidrar till en meningsfull fritid för många familjer.

Under lovdagar ska det alltid vara öppet och tillgängligt för barnen, och Bokäventyret är en mötesplats för alla åldrar. Bokäventyret breddar kulturutbudet i Skara och Skaraborg och är ett alternativt besöksmål som är mer analogt än mycket som finns idag – det är en blandning av ett museum och ett lekland. Bokäventyret blir också en anledning för tillfälliga besökare att stanna en extra natt när de besöker andra attraktioner i området.

Fler besökare när och där det inte är fullt

Bokäventyret är ett året runt-besöksmål med goda möjligheter att bidra till att säsongen förlängs då ett besök inte påverkas av väder och vind. I vår marknadsföring försöker vi fokusera på att lyfta tider och andra besöksmål där det är lite lugnare med besök. Vi samarbetar i flera fall med andra aktörer i området för att hjälpa till att dra varandra.

Resa hållbart

Med sitt läge mitt i Skara är det lätt att ta sig till Bokäventyret med kollektivtrafik. Bussar går frekvent mellan Skara och Skövde samt Skara och Falköping, varifrån man kan komma med tåg. Vi uppmanar gärna våra besökare att ta sig hit med hållbara transportsätt.

I verksamheten finns en bokcykel som vi använder för att marknadsföra Bokäventyret. Det är bättre att cykla och marknadsföra besöksmålet än att köra stora montrar med bil.