Två barn i medeltidskläder sitter i utställningens grotta

Bokäventyret – från runskrift till smartphone

Bokäventyret ligger i Gamla biblioteket och är en lek- och lärutställning. Den riktar sig främst till barn mellan 1-7 år, men egentligen kan alla hitta något som är kul och givande här.
Fokus ligger på att vi som besökare får följa och möta bokens historia på olika sätt - ”från runskrift till smartphone”. Följ med vår kompis Birger Uggla genom bokens historia i utställningens olika lekstationer.

Upptäck bokens historia med hjälp av pyssel och lek, från berättandet runt den sprakande elden, via runstenar, boktryckarkonst, skola från förr och barnlitteratur genom tiden.

En lek- och lärutställning för hela familjen

Med inspiration från Junibacken i Stockholm och Alfons Åbergs Kulturhus i Göteborg har Gamla biblioteket i Skara skapat Bokäventyret - en generationsöverskridande lek- och lärutställning där nyfikenhet och upptäckarglädje väcks genom att känna, röra och dofta. Här finns något för alla åldrar, oavsett språk, ursprung eller funktionsförmåga - från små barn till vuxna!

Följ med Birger Uggla genom Bokäventyrets stationer med hjälp av pyssel och lek. Resan går från berättandet runt den sprakande elden och fornnordiska runstenar, till boktryckarkonsten och vår tids barn- och ungdomslitteratur. Få en inblick i såväl medeltiden, jugendåren och när Elsa Beskow skapade sina klassiska sagor. Eller kanske ta en tripp till proggens glada 1970-tal?

Rollspel, fika och Sveriges äldsta bok

Bokäventyret har många rum och vrår som inbjuder till lek och rollspel. De vuxna kan uppleva huset tillsammans med barnen, bläddra i en bok, ta en liten fika, forska eller besöka det vackra 1800-talsbiblioteket på andra våningen. Tillfälliga utställningar avlöser varandra så det finns alltid något nytt att upptäcka.

I Gamla biblioteket i Skaras unika boksamling finns Sveriges äldsta bok - Skaramissalet - som är mer än 850 år gammal! Denna medeltida mässbok är handskriven på latin, inbunden i två delar och mycket vackert illuminerad/färglagd. År 2006 gavs en populär faksimilutgåva av Skaramissalet ut och finns att köpa på Gamla biblioteket.

Bokäventyret är en läsfrämjande satsning och Sveriges första permanenta lek- och lärutställning med fokus på bokens historia. Värd för Bokäventyret är Skara kommun med ekonomisk stöttning från Statens Kulturråd och Sparbanksstiftelsen Skaraborg.